Филми под Linux (OpenSuse 11.1 64-bit)

От няколко месеца насам съм принуден да ползвам Линукс,като десктоп.Ползвам OpenSuse 11.1 64-bit.В началото натоварих една камара софтуер,една част от който ползвам всеки ден и друг,който и хал-хабер си нямам как се ползва 🙂 . После намерих програмите които ми трябват за ежедневна употреба,от рода на Packet Tracer и т.н. .И така до днеска,когато се сетих,че искам да гледам и филми.В началото ми се виждаше „Мисията невъзможна“ но се оказа,че има съвесем елементарно решение.И то се казва XINE,и се прави с т.нар. 1-click install.След около 10-15 минути ръчкане попаднах на packman.links2linux.org .И там намерих всичко,което ми беше нужно кодеци и player.Ето и двата директни линка:
Кодеци и библиотеки за Xine
Самият XINE
Избирате версията на дистрото с което сте маркирате го после се набирате на бутончето 1-click install,и готово.
BTW гледам има и разни скинове,но по принцип не съм им особен почитател,но за които има интерес хората и това са предвидили.
Само да добавя още нещо има вероятност субтитрите да излизат на маймуница.Проблемът се решава много лесно.
Стартирате XINE,десен бутон върху прозореца,излиза едно падащо меню,избирате Settings->Setup…->табчето gui->Падащо меню с надпис Configuration experience level->избрате Advanced->набирате се на бутона Apply
После отивате на табчето subtitles->има един прозорец с име encoding of the subtitles->трием това което пише в него и въвеждаме следното windows-1251 пак бутона Apply след това Close и вече всичко трябва да е ОК.
Успех и приятно гледане 🙂

This article was written by orlio

Здравейте!Казвам се Орлин и съм роден на 31.03.1975г.Не знам дали е нужно да споменавам но компютрите са ми едно от любимите неща.Откакто видях Правец-82 в общи линии не съм мирясъл:-).Интересувам се от Комуникационни Технологии и ИТ като цяло.Тове е поредният ми опит за блог,но този път вече със собствен хостинг;-).Ами това надявам се да Ви бъде забавно:-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.