Тази нощ лятното часово време беше заменено с т.нар. зимно или астрономическо както се казва. Повечето потребители които скоро са мигрирали от Windows към LInux най вероятно са били учудени,че системите им не са сменили автоматично часовниците си с един час назад.Защо е така е дълга тема,в която нямам намерение да навлизам.Сигурно и най-вероятно са установили,че с кликове върху часовника на лентата не става настройката.Затова ето как да си настройте часовника.
Отворете конзолен прозорец,сменете правата си със su, системата ви иска парола,която сте въвели за root,командата за смяна на дата,час и т.н. се казва date,ако я напишете без параметри ще ви изведе дата и текущо време,за да сверите часовника трябва да зададете парамерър -s послeдван от времето което искате да зададете.Ето и един пример:
user1@linux-1:~> date
Sun Oct 25 11:06:37 EET 2009
user1@linux-1:~> su
Password:
linux-1:/home/user1 # date -s 10:07
Sun Oct 25 10:07:00 EET 2009
linux-1:/home/user1 # exit
exit
user1@linux-1:~> date
Sun Oct 25 10:07:04 EET 2009
user1@linux-1:~>

Здравейте!Казвам се Орлин и съм роден на 31.03.1975г.Не знам дали е нужно да споменавам но компютрите са ми едно от любимите неща.Откакто видях Правец-82 в общи линии не съм мирясъл:-).Интересувам се от Комуникационни Технологии и ИТ като цяло.Тове е поредният ми опит за блог,но този път вече със собствен хостинг;-).Ами това надявам се да Ви бъде забавно:-)

Един коментар за “Сверяване на часовника в Linux”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.