Архив

Архив за ‘Хардуер’ категория

Подкарване на @irLan рутер и лаптоп с Vista

22 април, 2008 2 коментари

Колкото до този проблем,ще кажа само едно „Надежда всяка вий тука оставете“.Не си губете времето Вистата няма да се закачи за рутера.Никога не съм брал толкова много ядове с хардуер и ОС.Разчовъркал съм абсолютно всички опции и на Вистата и на рутера резултат никакъв.При лаптоп с XP нямаше никакви проблеми.Не знам кое от всичко беше виновно Вистата,рутера,или wireless чипа- Atheros 5007.В тази комбинация но с рутер на linksys,нещата отлетяха.За момента не препоръчвам на никой да се мори с @irLan и Виста,след време може би няма да има проблеми,но за момента ползвайте хардуер било то и безжичен рутер,който да е „Vista certified“.

LAN приключения

23 март, 2008 2 коментари

Преди няколко дни взехме старото PC на приятелката ми у нас поради 2 причини.Едната по-належащата беше,че ималo проблeм с лан картата,така поне бяха казали от интернет фирмата.Другата беше да си прехвърли информацията от него на новото PC.Речено сторено.Закархме PC то и унас навързах ги набързо в мрежа през рутер на linksys WRT54GL.Рутера си има раздаде IP-та,нямаше даже и проблеми с Интернет на 2 то PC.Появи се обаче друг по-сериозен проблем.Скоростта на предаване на данни беше изключително бавна.В началото не обърнах особенно внимание,но днес ми направи впечетление,че 17GB ги прехвърля за 4 часа.Като за начало спрях firewall-a на рутера,изключих и антивирусната,но резултата не беше по-добър.Изчаках да се прехвърлят данните,и започнах да ровя по мрежа.Проверих настройките на рутера.Кабелите.Накрая стигнах до лан картите.Закачих монитора на старото PC,и докато му настройвах IP -то да е статично ми направи впечетление,че мрежата се закача не на 100Mbit, а на 10 Mbit.Първо си помислих,че е от кабела,но тази идея много бързо я разкарах от главата си,като неприемлива.Вече започна да ми се оформя картинката в главата дадох на configure,на лан картата и истината лъсна много бързо наяве.

Кой идиоти такива ви каза да пипате настройките по подразбиране и да пускате лан-картата на 10Mbit?Абе момчета знам,че повечето от вас които разботят по интернет фирмите си имат понятие само от полагане на кабели и настройване на 5 IP адреса,ама кой ви каза да пипате там дето не ви е работа и не ви разбират кратуните некомптентни?! И като сте се омазали,да не казвам по-груба дума не видяхте ли опцията Auto Mode(Auto Negotiation) бре ей!?Другото което беше кой ви каза да пипате в таб с надпис ADVANCED.Наистина лан-картата имаше проблем,а той беше,че някой идиот е пипал там където мноу мноу не е разбирал.

Аман от неграмотен народ ей! И като се омацате друг път ей така да си върнете настройките.

configure1.jpg

Това да ви е обица на ухото ,да знаете и да не пипате там дет не са ви учили!

Categories: Интернет, Хардуер Tags:

Wirelessa най-после проработи под Suse-то

След 2 дневно постоянно ръчкане Atheros Wireless-a,най-после сработи.Появи се като wlan0.В началото така и не разбрах какво го накара да проработи бях свалил и компилирал madwifi драйвери.С тях не стана.После реших да пробвам с ndiswrapper.Изтеглих от сайта на Acer драйвери за XP.По-време на самата инсталация излизаха някакви warnings,но се получи.При следващият ми опит за повторна инсталация suse-то изплю,че драйвера е already installed.Зададох му през аплета за настройка на мрежа да ми пусне интерфейса при стартиране.И след рестарта се получи.При написване на ifconfig излизаше и wlan0.После стана малко странно,че след изключване на лаптопа,интерфейса беше изчезнал.Поровичках го пак зададох му пак да се стартира по време на зареждане на ОС и след рестарта вече работеше.Сега дойде друг проблем.Установяване на връзка с рутера,който използва WPA2-personal,аутентификация.Пробвах с едно аплетче да го настроя – wifi-radar,но не би.Не ще и това е!Явно ще трябва да се четът man страниците на iwconfig,и wiki съдържанието на opensuse.org.Другият проблем който изникна,че нямам кирилица в suse-то.В момента не ми се занимаваше повече та пак под Вистата.

Ето и техническата част на инсталацията:

Изтеглих последната версия на ndiswrapper.Компилирах я.След това разархивирах драйвера за atherosа.Избрах този който беше за 64 битово XP.

#ndiswrapper -i net5211.inf

#modprobe ndiswrapper

по някое време имах и спомени,че писах

#modprobe ndiswrapper -m

нямам идея какво прави тази опция и дали е оказала влияние.Беше дословно преписана от wiki-то на suse-то.
След това зададох следното нещо в прозореца за настройка на мрежата:Най-важното нещо на Modulname да се зададе ndiswrapper.


Инсталирах wifi-radar.Видя мрежата,но явно не успях да му задам правилните параметри за аутентификация и връзка не се получи ;(.За момента и на това съм доволен.Щом стигнах до тук ще намеря начин и да се свържа с рутера :-)
Да не забравя цялата тази дивотия е правих с root права,то май иначе няма да стане и да иска човек ;–)

Драйвери ли?!

23 февруари, 2008 Няма коментари

Вече ми се гади от думата драйвер и чипсет.За последните няколко дена се наиграх,за няколко години напред.В такова приключение не бях влизал откакто се появи plug AND play в Windows 95.Преди 12-13 години брах същите ядове пак със звукова карта.Случката е следната,чисто ново току-що ансемблирано PC(дъно ELITEGROUPE GEForce6100SM-M2),ужким тествано,но при инсталация на XP хал хабер си няма да си разпознае вграденото аудио.Погледнах да не забранено в БИОС,не беше.Какви ли не фокуси не му прилагах и това е.Хайде да беше Линукс,да махна с ръка,че не съм направил нещо като хората или драйверите не са съвместими или пък са рядкост.Ама иде реч за XP дето ми е като детска играчка.След 3-4 часово ръчкане и акорбатика се отказах и реших да се обадя на безплатния съпорт.Да ама не!Телефонът даваше,съобщение ,че в момента е зает и да съм се обадил по-късно.Намерих още един телефон,който пък явно изобщо не работеше.Днеска нарамих PC то и хайде в сервиза на магазина.Едно момче се опита да повтори моята акробатика с драйверите,но резултата беше същият.Опитах се да му подам малко жокерче дали не иде реч,за донастройка на някой джъмпер,но той катогерично не го прие.Аз все пак се съгласих с него все пак той е техника,аз съм клиент с досаден проблем.Както и да е съгласих се да го оставя за ремонт.След като попитах колко време ще отнеме ремонта ми каза най рано в понеделник-вторник щели да имат резултат и ,че мислел,че имали такива дъна.Леле е тука вече побеснях!Хич нямам и намерение да ме мотаят за дъно.И твърдо съм се решил да си потърся правото на замяна на продукта с нов,ако открия проблем в рамките на 10 дена,поне така им пише в листовката.Засега няма да споменавам коя е фирмата,макар че много ме сърбят ръцете да им изтипосам името.А забравих и още нещо.Освен,че има телефони за безплатен съпорт има и email,на който разбира се писах,но отговор още си чакам,не че съм очаквал да бъде друго;-).Та живи и здрави ще видим понеделник-вторник какво ще стане.

Categories: Софтуер, Хардуер Tags:

Прикючение със стар COMPAQ

18 февруари, 2008 Няма коментари

Преди около седмица едно приятелче ме потърси,че искал да си пуска интернет.PC-то му било с Windows98.Попитах го,за какъв компютър иде реч,но той само сви рамене и толкоз каза нищо не разбирам и това е.Предположих,че е някакъв PII на 200-300Mhz,и че за интернет няма да има проблем.След няколко дена се обади и ми каза,че му прекарали кабела до тях,ама интернет нъцки;-) Дойде и ми връчи следното писание нова мрежова карта с драйвери за win98.Та днеска се обади да сме свършили и тази работата,че детето дало зор вече.Като добре подготвен свалих драйвери за едно realtek-че,записах ги в бързината през Вистата на лаптопа,нарамих отверките и изхърчах. Минах да сваля лан-картата от едно старо PC,докато вършех това реших да проверя дали са се записали драйверите, в това време той ми звънна,че вече ме чакал долу.При което му казах,че до 1 мин. съм при него и тръгваме.Докато отивахме,към тях нещо ме човръкна отвътре да взема и лаптопа с нас така и така минавахме покрай нас.Речено сторено нарамихме го и него и отидохме към тях.В тях гледката ме очарова очакваше ме едно легнало COMPAQ-че,каквото никога през живота си не бях отварял.Както и да е отворих го, сложих мрежовата карта.Рестартирахме добрата 98-ца тя пък взе,че и сработи Plug and play-a,разбира се дотолкова,че да каже,че има мрежов контролер и ,че иска драйвери ;-).И сега започна купона.Тръгвам да бъркам в якето си тук диск там диск е няма диск и това е.Ей обърнах го цялото и няма и няма.Накрая зацепих,че го проверявах и разбира се не го взех с мен.Остана си в другото PC.Пуснах лаптопа закачих го за кабела то пък взе,че му сработи интернета.Дръпнах драйверите от сайта на realtek,дотук всичко добре,ами празен диск ;-).Момчето намери едно празно DVD записах драйверите на него,но изненада под Виста има драйвери под Win98 диска седи празен.Добре,че намерихме още празни бланки и след втората развалена се усетих,че има нещо гнило.

При самото вкарване на празна бланка Vista изкарва селедният прозорец :


vista1.jpg

първите два пъти не му обърнах внимание,но на третият път си казах , абе чакай да те разгледам аз теб малко по подробно и истината лъсна веднага наяве.След като се набрах на more options изскочи следното:

vista2.jpg

Е сега вече ми стана ясно.Набрах се на опция номер 2 диска се записа,след малко 98цата изчете доволно доволно драйвера и лан картата тръгна, а с нея и интернета.Странно ми се видя,но някои хора си ползват доста стара техника за развлечение така да се каже.Благодарение на нея,обаче обърнах внимание,на много важно нещо за Виста,по какъв начин третира новите бланки по подразбиране досега не го знаех.А и пък кога друг път ще се сблъскам с толкова архаична техника,като този полегнал Compaq не се знае,но си мисля,че няма да е скоро.Нещото което най-много ми хареса беше,че работеше бавно,но безупречно ;-)Но най ми хареса,че детето ще има интернет вече пък било то и със стар компютър.

Categories: Софтуер, Хардуер Tags: